Information.. F

..Om Foder
Råttor ska ha tillgång till foder dygnet runt.
Det finns ett flertal recept på olika foderblandningar man kan ha.
Jag har just nu alla fyra sädeslag (Havre, Korn, Råg, Vete), hundmat,
Rat Complete, torkade bananchips, sesamfrön, lite solrosfrön mm.

Müsli som innehåller så lite socker som möjligt och de 4 sädesslagen
Puffat ris
Vanliga cornflakes utan sockerlag
Hampfrö
Valsade ärtor
Kross
Havregryn
Torkade bananer
Torkade morötter
Majskorn
Nötter och Frön, dock i liten mängd då det är väldigt fett
Vegetabiliskt hundfoder

Råttan ska få blötmat MINST en gång om dagen, dvs människomat.
Som exempel på det finns ju spagetti med köttfärssås.
Men det finns mat som de absolut inte får äta med. Lista på det:


Alger - (Om man har med råttor till stranden, låter dem bada i ett fågelbad etc.). Algtoxiner kan vara rent av dödligt för de flesta djur.
Alkohol - Försvagar hjärnans funktion, kan leda till koma. Innehåller även etanol. Då djuren är små kan de lätt alkoholförgiftning och dö.
Avocado* - Gärna fruktköttet men INTE skal, bark och kärna som innehåller fettsyran persin. Ger diarée, kräkning, förstoppning och kan även orsaka vätskesamling runt vävnader i hjärtat och därmed leda till dödsfall.
Bakpulver - kan vid överdosering ge hjärtfel.
Banan (grön) - Innehåller enzymer som blockerar matsmältningen. Hög magnesiumhalt som kan leda till njursten vid överkonsumering.
Bittermandel - innehåller cyanid. Bittermandel är farligt även för människor i för stora mängder. Symptom; illamående, kräkningar, andnings- och hjärtpåverkan med mera. Kan vara dödligt.
Blå ost (blue cheese) - Möglet i osten är giftigt för råttor.
Brysselkål - Innehåller motsatsen till näringsämnen, som förstör tiamin (typ av B-vitamin).
Bönor/Baljväxter (både råa och torkade) - Innehåller motsatsen till näringsämnen, som förstör vitamin A och enzymer som behövs för att kunna smälta proteiner och stärkelse, och leder till att de röda blodcellerna klumpar sig. Anses öka risken för juvertumör.
Chips - Är inte giftigt, men vääääldigt onyttigt.
Choklad* - Går bra i små mängder, och kan till och med vara nyttigt vid besvär med andning eller nysningar. Men choklad innehåller stimulansmedel som kan leda till hjärtfel eller neurologisk förgiftning och bör därför inte ges i några större mängder. Choklad innehåller kakao som i sin tur innehåller teobromin, vilket djur ofta har svårt att bryta ned. Symptom efter ca 1-3 timmar vid överkonsumtion: buksmärtor, diarée, stor törst, kräkningar, skakningar, rastlöshet. Kan vara dödlig och även orsaka sterilitet hos hanar. Kan bidra till glanslös päls.
Citrusfrukter* - Till honor går det bra i små mängder, men INTE till hanar. Cancerframkallande. Särskilt skadlig i större mängd då det inte är bra att överkonsumera c-vitamin, vilket råttor kan producera själva.
Ekollon - Innehåller tannin vilket är frätande och orsakar inflammation i mag- och tarmväggar, skadar även lever och njure.
Godis ("människogodis") - Socker, socker, socker i mängder och inget nyttigt alls. Kan även innehålla kakao samt andra ämnen som kan vara skadliga.
- Är inte råttmat, och innehåller ofta ohyra, och damm som är skadligt för deras känsliga luftrör.
Insekter - Inte rekommenderat då dessa kan bära på sjukdomar och parasiter.
Jordnötter/Jordnötssmör - Jordnötter innehåller oxalater som är skadliga för råttor. Jordnötssmör är för klistrigt och kan orsaka kvävning hos råttan.
Juice* - Precis som citrusfrukter, så ska detta INTE ges till hanar, då ett ämne binder protein i deras njurar, och är cancerframkallande.
Jäst - Ej tillagad jäst kan fortsätta att jäsa i magen, vilket kan leda till att alkohol bildas.
Kaffe/Koffein - Nej nej nej. Samma saker som inte är bra för människor gäller för råttor, men råttor är tusen gånger känsligare. Kaffe är inte bra för magen, koffein kan ge oss huvudvärk och är en drog.
Kalksten - Är inte för råttor. Råttor ska gnaga på pinnar och nötter med skal. Kalksten kan ge njursten. OBS! Kalksten/kalkpulver kan dock ges vid dräktighet, problem att föda, och till växande djur. Just vid problem vid födsel kan kalk istället rädda liv.
Kranvatten med klor - Detta är inte ett problem för oss i Sverige, men om du flyttar utomlands så bör du vara uppmärksam på detta och istället ge dem köpt vatten från flaska.
Kronärtskocka (rå) - Hämmar matsmältning av proteiner.
Lakrits - Kan ge råttan en neurologisk förgiftning.
Lutfisk - Är dödligt.
Läsk (samt kolsyrade drycker) - Då råttor inte kan rapa är kolsyra farligt för dem.
Lök (både rå och tillagad) - Gasbildande och och är skadlig för små magar. Innehåller toxiner och kan leda till anemi (blodbrist, brist på röda blodkroppar).
Majs (torkad) - Innehåller höga nivåer av föroreningar som kan bidra till levercancer.
Morötter* - Kan vid överkonsumtion leda till diabetes då det innehåller större mängd glykos.
Muskot - Farlig för alla i en större mängd. Kan ge skakningar, nervproblem samt epilepsi.
Mögel samt mögelost - Det är skadligt för dig, och skadligt för dina råttor. Släng möglig mat! Mögelost innehåller den giftiga svampen roquefortin som kan ge nervtoxisk effekt, skakningar med mera. Kan också leda till dödsfall.
Nikotin - Inget man matar med, men som kan ligga framme. Ger förgiftning, slöhet, kräkningar, hjärt och andningspåverkan.
Nötter (saltade) - Är oftast saltade, dock är det bra att då och då ge råttorna hela nötter med skal, då det är bra att de får jobba lite med tänderna!
Potatis (grön, rå eller gammal) samt potatisskal - Innehåller det giftiga ämnet solanin. Gammal potatis kan bli lilaaktig, och få groddar. Detta är också giftigt för råttor.
Rabarber* - Innehåller höga halter av oxalater. Dock ligger det under diskussion huruvida rabarber verkligen är skadligt för råttor. Kan vara endast i större mängd, men försiktighet uppmuntras.
Russin - i större mängd. Kan slå ut njurar samt leda till njursvikt.
Rödkål (rå) - Innehåller motsatsen till näringsämnen, som förstör tiamin (typ av B-vitamin).
Saffran - Bör undvikas, en större mängd leder till dödsfall.
Salt - Kan leda till förgiftning.
Saltsten - Behövs inte då råttor får i sig tillräckligt med salt genom maten de äter. Saltsten kan dock behövas vid vissa specifika tillfällen såsom under en varm sommar; salt hjälper till att kunna att lagra vatten i kroppen. Dricker råttan väldigt mycket vatten, så kan man erbjuda mer salt under kort period.
Socker - Leder till övervikt, diabetes, diskbråck, hjärtsvikt och andra sjukdomar.
Spenat* - Hämmar bildandet av röda blodkroppar och är ofta väldigt salt, men är ändå nyttigt på andra håll. Kan ges, dock inte för ofta.
Sötpotatis (rå) - Innehåller sammansättningar som bildar cyanid i magen.
Tofu (rå i storpack) - innehåller bakterier.
Växter (plantor)* - Att gräva i blomkrukan kan vara hur skoj som helst, men många av våra vanliga plantor är skadliga eller till och med giftiga.Länk till lista på skadliga plantor (dock på engelska).
Äggvita (rå)* - Äggvita innehåller avidin, som binder vitaminer biotin till sig och hindrar därmed kroppen från att ta upp vitaminet. Avidinet i sig är inte farligt, men man bör undvika att ge hela råa ägg för ofta. Råttan kan drabbas av biotinbrist. Om man kokar ägget förlorar avidinet sina egenskaper, äggulan däremot innehåller rikligt med biotin som är nyttigt!
LISTAN OVAN, TAGEN FRÅN RÅTTOR.IFOKUS.SE!!

Man ska vara försiktig med mejeriprodukter (youghurt, mjölk, smör osv) om råttan ej är van vid
detta innan, kan bli en dödlig utväg. Men du kan ge lite lite åt gången.

Man kan utan problem ge råttor ben med kött på.
Annat man kan ge:
Frukter:
Dom flesta! se bara till att plocka ur kärnorna ur dom frukter som har det, t.ex. avokado, persikor, körsbär och liknande. avokadon behöver dessutom skalas, då skalet innehåller farlig blåsyra.
Grönsaker: Där är det bara att prova sej fram till vad råttorna gillar! mina älskar röd paprika, broccoli, majs, ärtor bla....Rotfrukter brukar vara poppis! även groddar är gott!
Kyckling, gris, ko, kalv, lamm, ren ja det mesta äter dom med stor aptit! 
potatis, bulgur, ris, couscous, quinoa,nudlar och pasta.
fisk, skaldjur kan ges! skaldjuren kan ges med eller utan skal.
ägg är super gott! och roligt att ge både skalade eller oskalade så dom får jobba lite för maten!
barngröt är gott och nyttigt, samt havregrynsgröt, korngröt.

LISTAN OVAN ÄR TAGEN FRÅN ZOONEN!!

Har du frågor så ställ dem gärna :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0